Bize Ulaşın +90 537 430 75 73

ihbar tazminatı nedir

İhbar Tazminatı Nedir?

İhbar Tazminatı Nedir? İşten bahsetmişken, işten çıkarılma durumunda ihbar tazminatının tanımına da bu paragrafta kısaca değinelim. Evet, böyle bir kavram mevcut olup, yasalar gereği belirli şartlar oluşursa işveren tarafından işçiye tazminat verilmesi yasal ve mecburi kılınmıştır. Gelelim tazminatının tanımına, ihbar tazminatı deyince şu tanımla karşılaşmaktayız: herhangi bir sektörde çalışan işçinin, işveren tarafından altını çizerek yazıyorum burayı, çalışan kişiye haber verilmeksizin yahut ihbar edilip, ihbar süreci dolmadan yani işten çıkması için verilen süre dolmadan, çalışanını işten çıkartması ile işçiye ödenmesi yükümlü kılınan tazminattır. Bu tanımı aynı zamanda çalışan içinde söylemek gerekmektedir. Yani ihbar tazminatını sadece işveren işçiye değil, eğer çalışan işverene karşı sorumluluğunu da getirmeden işten ayrılırsa, bu durumda da çalışan işverene ihbar tazminatı nedir? Vermek zorundadır. Yani ihbar tazminatı her iki taraf içinde geçerlidir.

İşten Ayrılma Süreci Nedir?

İhbar tazminatı koşullarının oluşması için şu şartların varlığı gerekmektedir.

Çalışan ve ya işveren, iş sözleşmesi sonlandırıldığında kanuna göre hareket etmede zorunludurlar. Yani kanunun belirttiği şekilde işveren ve işçi arasındaki ilişki bitmelidir. Eğer herhangi bir taraf işten ayrılmak için belirtilen bu süreye uymazlarda bu durumda, sürece uymayan taraf karşı tarafa tazminatı ödemekle yükümlü kılınmaktadır. Bu durumda İş kanunun 17. Maddesinde yer edinmekte olup, çalışan ve işçinin hakkı korunmaktadır.

İHBAR TAZMİNATI HESAPLANMASI

 

İhbar tazminatı hesaplamak için öncelikle taraflardan herhangi biri ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü altına girmelidir. Bu durumda şu şekilde hesaplanma yapılmaktadır. Yine 4857. Yasanın 17. Maddesinde belirtilen durumda; çalışmaya başlanıldığından itibaren 6 ay sürmeyen durumlarda. Bildirimi diğer tarafa yapılmış olmasından 2 hafta sonra işten çıkarımı sağlanabilir yahut işten ayrılabilir. 6 aydan daha uzun süre çalışanlar için şu şekilde hesaplanmıştır: 6 ay ile 1 buçuk yıl arası çalışan biri için, bildirim yapıldıktan sonra 4 hafta süre verilmelidir. 1 buçuk yıl ile 3 yıl arası çalışan biri için, bildirim yapıldıktan sonrası için 6 hafta ve son olarak 3 yıldan uzun süredir çalışan biri için bildirim yapıldıktan sonrası için süre ise 8 hafta olarak belirlenmiştir.
Kısacası bildirim yapıldıktan sonrası yukarıda belirtilen süre içinde çalışanlar için bir süreç tanınır ve bu süreç sonlanmadan işten ayrılma ya da çıkartılma olursa, bu sürece uymayan taraf kanunlar doğrultusunda tazminatı ödemeye mahkum edilecektir. İhbar tazminatı bu şekilde işlemekte olup, kanunlar tarafından çalışan veya işveren mağdur edilmemesi hedeflenmektedir.

İhbar tazminatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Yazıyı paylaşın: