Terditli Dava Nedir: Özellikleri, Açılamayacağı Haller
6. Terditli Davanın Açılabileceği ve Açılamayacağı Haller
6.1. Terditli Davanın Açılabileceği Hallere Örnekler
6.1.1. Sözleşmelerden Doğan Talepler
Sözleşmesel ilişkilerden doğan terditli taleplerde, öncelikli olarak sözleşmenin aynen ifası, bunun mümkün olmaması halinde tazminat veya bedel talep edilebilir. Bu kapsamda; taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri, eser sözleşmeleri, kira sözleşmeleri ve benzeri tüm sözleşme ilişkilerinde terditli dava açılabilir.
6.1.2. Ayni Haklardan Doğan Talepler
Mülkiyet hakkına dayalı istihkak davaları, tapu iptal ve tescil talepleri, müdahalenin men’i ve kal talepleri gibi ayni hak taleplerinde, asıl talebin imkansız olması durumunda tazminat veya bedel talepleriyle terditli dava açılabilir.
6.1.3. İş ve Sosyal Güvenlik Hukukundan Doğan Talepler
İşe iade davaları, işçilik alacakları, kıdem ve ihbar tazminatı talepleri, iş kazası ve meslek hastalığından doğan tazminat talepleri gibi iş hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda terditli dava açılabilir.
6.1.4. Aile Hukukundan Doğan Talepler
Evlilik birliğinin korunmasına yönelik tedbirler, nafaka talepleri, mal rejiminin tasfiyesine ilişkin talepler gibi aile hukuku kaynaklı uyuşmazlıklarda terditli dava açılabilir.
6.1.5. Ticaret Hukukundan Doğan Talepler
Şirketler hukuku uyuşmazlıkları, haksız rekabet davaları, kıymetli evrak hukukundan doğan talepler gibi ticari nitelikteki uyuşmazlıklarda terditli dava açılabilir.
6.2. Terditli Davanın Açılamayacağı Haller
6.2.1. Bağlantısız Talepler
Aralarında hukuki veya ekonomik bağlantı bulunmayan talepler terditli dava konusu yapılamaz. Örneğin, bir taşınmazın aynına ilişkin taleple, tamamen farklı bir hukuki ilişkiden doğan alacak talebinin terditli olarak ileri sürülmesi mümkün değildir.
6.2.2. Farklı Yargı Kollarına Ait Talepler
İdari yargının görev alanına giren bir taleple, adli yargının görev alanına giren bir talep terditli dava konusu yapılamaz. Talepler aynı yargı kolunda ve aynı görevli mahkemede görülmeye elverişli olmalıdır.
6.2.3. Farklı Davalılara Yönelik Talepler
Zorunlu dava arkadaşlığı halleri dışında, farklı davalılara karşı yöneltilen talepler terditli dava konusu yapılamaz. Tüm taleplerin aynı davalıya yöneltilmesi gerekir.
6.2.4. Çelişkili Talepler
Birbiriyle çelişen, birlikte var olamayacak talepler terditli dava konusu yapılamaz. Örneğin, bir sözleşmenin hem geçerli sayılarak ifasının hem de geçersiz sayılarak bedel iadesinin istenmesi mümkün değildir.
Bu konuda daha fazla yardım veya danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.