Bize Ulaşın +90 537 430 75 73

Yardım Nafakası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir mi?

Yardım Nafakası Kararlarının İcraya Konulması

1.1. Kesinleşme Şartının Aranmaması

Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 350 ve 367 hükümleri gereğince, ilamların icrası için kesinleşmiş olması kural olarak gerekmemektedir. Alacaklı, hüküm kesinleşmeden de ilamlı icra yoluna başvurabilmektedir. Bu genel kural, yardım nafakası için de geçerlidir. Nafaka hükümleri aile hukukuna ilişkin olsa bile, nafakaya ilişkin ilamların mahiyetinden kaynaklanan özel durumu sebebiyle kesinleşmeden icra edilebilmektedir.

1.2. Kanundaki İstisna Düzenlemesi

Bazı ilamların kesinleşmemesi halinde icraya konulması mümkün değildir. Örneğin taşınmazların aynına veya üzerindeki ayni haklara, kişiler ve aile hukukuna yönelik ilamlar kesinleşmeden icraya konulamaz. Ancak kanun koyucu, nafaka hükümlerini bu durumun istisnası olarak düzenlemiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 350, 367 ve İcra İflas Kanunu madde 36/4 hükümlerindeki özel düzenleme gereğince, nafaka hükümlerinin icra edilebilmesi için ilamın kesinleşmesi şartı aranmamaktadır.

1.3. İcranın Geri Bırakılması Yasağı

Nafaka ilamına yönelik olarak istinaf veya temyiz kanun yoluna başvurulması halinde dahi, kanunda açıkça icranın geri bırakılmasına hükmedilemeyeceği ve nafaka kararlarının derhal icra edilebileceği belirtilmiştir. Yardım nafakası için de geçerli olan bu durumda, nafaka alacaklısının ilamı icraya koyabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmediği gibi, icranın geri bırakılması kararı teminat karşılığında bile mahkemeden istenememektedir.

 

Kanun Yollarının İcraya Etkisi

2.1. İstinaf Başvurusunun Etkisi

İstinaf başvurusu, yardım nafakasına ilişkin kararın icrasını durdurmamaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve İcra İflas Kanunu hükümlerine göre, nafaka alacaklısı, istinaf başvurusu yapılmış olsa bile nafaka kararını derhal icraya koyabilmektedir. İstinaf mahkemesinden icranın geri bırakılması kararı da talep edilememektedir.

2.2. Temyiz Başvurusunun Etkisi

Temyiz başvurusu da istinaf başvurusunda olduğu gibi yardım nafakası kararının icrasını engellememektedir. İcra İflas Kanunu madde 36/4 hükmü gereğince, temyiz aşamasında da icranın geri bırakılması kararı verilememekte ve nafaka kararı derhal icra edilebilmektedir. Bu durum, nafaka alacaklısının korunması amacıyla düzenlenmiştir.

2.3. Kararın Bozulması Durumu

İcra İflas Kanunu madde 40/f.1 gereğince, borçlunun temyiz başvurusu üzerine Yargıtay’ın kararı bozması halinde icra işlemleri olduğu yerde duracaktır. Bozma kararı sonrasında nafaka yükümlüsünün hiç veya o kadar borcunun olmadığı kesin bir ilamla tespit edilirse, icra eski haline iade olunacaktır. Bu durumda icra dairesi, alacaklıya ödenen parayı geri alarak nafaka yükümlüsüne iade edecektir.

 

İcra Sürecinin Sonuçları

3.1. Nafaka Kararının Kaldırılması Halinde İade

Nafaka ilamının icra edilmesinden sonra Bölge Adliye Mahkemesince kararın kaldırılması veya esas hakkında yeniden karar verilmesi durumunda, nafaka ödemelerinin iadesi gündeme gelmektedir. Yargıtay’ca kararın bozulması ve nafaka yükümlüsünün hiç veya o kadar borcunun olmadığının kesin bir ilamla tespit edilmesi halinde, yapılan ödemeler iade edilmelidir.

3.2. İcranın Eski Hale İadesi

İcra İflas Kanunu madde 40 hükmüne göre, nafaka kararının ortadan kalkması durumunda icra eski haline iade olunacaktır. İcra dairesi, bu işlemi gerçekleştirmek için ayrıca bir mahkeme hükmüne ihtiyaç duymamaktadır. İcranın eski hale iadesi, nafaka yükümlüsünün haklarının korunması açısından önem taşımaktadır.

3.3. Ödemelerin İadesi Usulü

İcra dairesi, alacaklıya ödenmiş olan nafaka tutarlarını doğrudan alacaklıdan geri alarak nafaka yükümlüsüne verecektir. Bu işlem için yeni bir takip yapılmasına gerek bulunmamaktadır. İcra dairesi, eski hale iade işlemini re’sen gerçekleştirme yetkisine sahiptir. İade işlemi, alacaklıya yapılmış olan tüm ödemeleri kapsamaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: Yardım Nafakası: Nedir, Şartları Nelerdir, Nasıl Hesaplanır?

 

 

Bu konuda daha fazla yardım veya danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Ozan Soylu

Yardım Nafakası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir mi

Yazıyı paylaşın: