Bize Ulaşın +90 537 430 75 73

yurtdışı borçlanması

Yurtdışı Borçlanması Nedir, Şartları Nelerdir?

YURTDIŞI BORÇLANMASI 

Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Anlaşması imzaladığı ülkelerle olsun veya olmasın, yurt dışında çalışan Türk vatandaşları ve Türk vatandaşlığını kaybedenler, yurt dışında geçirdikleri süreleri ülkemiz sosyal güvenlik kanunlarına uygun olarak değerlendirebilirler. Bu süreler, emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölüm gibi durumlar için Türkiye’de geçmiş hizmet olarak kabul edilir. Yurtdışı borçlanması kapsamında, yurt dışında geçirilen sigortalılık dönemleri, işsizlik süreleri ve ev kadınlığı süreleri bulunmaktadır. Yurtdışı sürelerinin borçlandırılabilmesi için, bireyin borçlanma sırasında Türk vatandaşı olması veya Türk vatandaşlığını kaybetmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, yurtdışı sürelerinin belgelendirilmesi ve yazılı olarak başvuruda bulunulması gerekmektedir. Ölen sigortalının hak sahipleri tarafından yapılan borçlanma başvurularında ise, hak sahibinin borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olması yeterli olup, borçlanılmak istenen sigortalının yurtdışı sürelerinde Türk vatandaşı olma şartı aranmamaktadır. Diğer ülke vatandaşları da yurtdışı borçlanması yapabilirler. Bu, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için önemli bir imkandır.

Yurtdışı Borçlanması Şartları Nelerdir?

Yurtdışında çalışan veya yaşayan bireylerin Türkiye’deki sosyal güvenlik sistemine katkı sağlamak için yapabilecekleri yurtdışı borçlanması, belirli koşulları gerektirir. Bu koşullar şunlardır:

1. Türk vatandaşı olmak,
2. Belirli nitelikte yurtdışı sürelerine sahip olmak,
3. Yurtdışı sürelerini belgelendirebilmek,
4. Borçlanma talebini yazılı olarak iletmek.

Yurtdışı Borçlanması ve Geçmiş Hizmet Değerlendirmesi

Borçlanma, emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölüm gibi hallerde geçmiş hizmetlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Ancak, 18 yaşından önceki süreler borçlanmaya tabi değildir. Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya kaybedilmesinden sonra geçen süreler de borçlanmaya dahil değildir.

Başvuru ve Türk Vatandaşlığı Şartı

Yurtdışı borçlanması için başvuru yapacak kişilerin hem başvuru yaptıkları tarihlerde hem de borçlanma için gösterecekleri tarihlerde Türk vatandaşı olmaları gerekmektedir.

Yazılı Dilekçe ve Belgeler

Başvuru için yazılı dilekçe ile başvurmak şarttır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı dilekçe ile müracaat etmek gerekmektedir. Dilekçeye ek olarak, yurt dışında çalışılan süreleri gösteren belgeler de istenmektedir. Bu şartları taşıyanlar, yurtdışında geçirdikleri süreleri borçlanarak Türkiye’den emekli olabilirler.

Farklılıklar ve Prosedürler

Yurtdışı borçlanması yapmakla yurtdışında emekli olmak farklı kavramlardır. Yurtdışı borçlanması için kesin dönüş yapmaya gerek yoktur. Ancak, yurtdışında emekli olmak için kesin dönüş gerekmektedir.

Sigorta ve Başvuru Süreleri

Yurtdışına gitmeden önce sigortalı olanların borçlanılan gün sayısı, toplam primlerine eklenir. Eğer sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmışsa, ilk işe giriş tarihi borçlanılan gün kadar geriye götürülür.

Sözleşme ve Belgeler

Çalışılan ülke ile Türkiye arasında sosyal güvenlik anlaşması varsa, başvuru prosedürü farklılık gösterebilir. Gerekli belgeler, çalışılan ülkede bulunan Türk temsilciliklerinden veya işverenlerden temin edilmelidir.

Yurt Dışından Emeklilik ve Faydalar

Yurt dışında yaşayan bireyler, SGK’nın uyguladığı sistemle hem yurt dışından hem de yurt içinden emekli olabilir ve emeklilik avantajlarından faydalanabilirler.

1 Günlük Yurtdışı Borçlanması Ne Kadar?

01 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2024 arasında geçerli olan borçlanma tutarları belirlenmiştir. Bir gün borçlanmak için ödenecek minimum miktar 300,04 TL ve maksimum miktar ise 2.250,28 TL’dir.

Yurtdışı borçlanması ile ilgili daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazıyı paylaşın: