Bize Ulaşın +90 537 430 75 73

boşanma avukatı

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir? Boşanmayı isteyen tarafların evlilik birliğini sonlandırabilecekleri bir başka boşanma şekli de anlaşmalı boşanmadır, Anlaşmalı boşanmaya hakim tarafından karar verilebilmesi için eşlerin boşanmanın mali sonuçlarına, varsa çocukların velayet ilişkisine, nafaka, maddi ve manevi tazminat konularında anlaşmış olmaları gerekmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI

Boşanmanın gerçekleşebilmesi için birtakım şartlar mevcuttur. Bunlar;

  • Evliliğin en az 1 yıldır sürüyor olması, evlilik 1 yıldan az sürmüşse hakim diğer şartlara bakmaksızın reddedecektir
  • Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da bir tarafın açacağı davayı diğer tarafın kabul etmesi
  • Hakimin eşleri bizzat dinlemesi
  • Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemede Görülür?

    Anlaşmalı Boşanma Davası, Aile Mahkemeleri’nde görülür. Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı yerlerde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme ise davacı ya da davalının ikametgahı ya da eşlerin evlilik birliği içinde son 6 aydır oturdukları yer mahkemesidir.

    Boşanma Protokolü Nedir?

    Uygulamada tarafların birbiriyle iradeleri doğrultusunda anlaşmış oldukları hususların yazılı hale dökülmesine ‘’Anlaşmalı Boşanma Protokolü’’ denir.

    Taraflar protokolde boşanmanın mali sonuçlarını, iştirak, yoksulluk nafakasını düzenleyebilir. Çocuk varsa çocuğun velayeti konusunda anlaşmaya varabilirler. Bu hususlarda önemli olan tarafların anlaşmaya varmış olmalarıdır. Ve hakim karşısına anlaşmış halde çıkmalılardır. Anlaşma sağlanamaması halinde dava çekişmeli hale gelir.

    Boşanmada İştirak Nafakası ve Yoksulluk Nafakası

    Yukarıda da bahsedildiği üzere taraflar protokolde İştirak Nafakası ve Yoksulluk Nafakası konusunda vardıkları anlaşmayı belirtmelidirler.

    Sonradan oluşan sebeplerle dava sonrasında taraflardan birinin yoksullaşması nedeniyle yoksulluk nafakası talebi, Yargıtay’ın kararlarına göre istenilememektedir.

    Yani iştirak nafakasında ise durum farklıdır. Boşanma esnasında belirtilmemiş olan iştirak nafakası, velayet kendisinde olan taraf tarafından yeni mali yükümlülükler doğduğu gerekçesiyle dava açılarak istenebilir.

    Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

    Boşanma Davaları, ilgili mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genellikle tek duruşmada sonuçlanır. Bazen bu davalar 2 duruşmada sonuçlanır. Bu da 3-4 aylık bir süre zarfı demektir.

    Sonuç olarak hukuk büromuz, tarafları mağdur etmeme adına süreci yakın takip ederek, en hızlı şekilde boşanmayı gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

     

Boşanma davaları hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Yazıyı paylaşın: